Aftensmad opskrifter - nemme og lækre opskrifter

Når du skal lave sund vegetar mad til kæresten, børnene eller vennerne, så kan du finde opskrifter og ideer her!

Vores fokus er på simple og lækre opskrifter du hurtigt kan lave, så du kan imponere dem du holder af🤩

Aftensmad for børn

Når du skal lave mad til børn, er det en god ide at få dem til at hjælpe i køkkenet - gør det sjovt for dem, og så lærer de også noget. Når du inddrager børnene, er der også større chance for at de vil spise maden - også når det er retter de ikke har prøvet før. Du vil blive forbløffet over hvor hurtigt de lærer, hvis de bare føler at de bliver inddraget, og du gør det sjovt.

En sidste at huske er at være vedholdende. Hvis børnene ikke vil spise f.eks grøntsagerne, så giv ikke op efter første forsøg, men prøv igen og igen. Du kan også prøve at lave grøntsagerne på forskellige måder - f.eks i ovn, stegt, kogt eller som mos.

Se vores artikel 6 eksperttips til at få ungerne til at spise mere grønt for flere tips.

Vegetar aftensmad

Selvom du måske gerne vil spise kød, så giver det rigtig god mening at spise vegetar et par gange om ugen. Der er store fordele for dit helbred, klimaet og verden. Og vegetar mad er bestemt ikke kedeligt! En vigtig at huske, er at man ikke bare kan tage en ret der normalt er med kød, og så bare fjerne kødet, så mangler retten simpelthen substans. Mange tænker også at vegetarmad er lig salater, men der findes SÅ mange andre retter uden kød!

Når du ikke spiser kød, så kan du f.eks bruge kikærter, linser, bønner, tofu, seitan, hampefrø mm som proteinkilde. Hvis du er vant til at spise kød, kan du måske føle dig mindre mæt hvis du spiser en vegetar aftensmad, men det vil gå over efter en periode.

Sund aftensmad

Når vi udvikler opskrifter, har vi fokus på sunde, lækre og nemme opskrifter. Her er et par tips til hvordan du spiser sundt.

  • Spis flere grøntsager: Grøntsager indeholder rigtig mange gode næringsstoffer samtidig med at ofte har et lavt indhold af fedt.
  • Drik vand: Vand er kroppens smøremiddel, og er vigtigt for mange funktioner i kroppen. Hvis du drikker sodavand til din mad, er det også en fordel af drikke vand i stedet, og måske gemme sodavanden til særlige lejligheder🎉
  • Tag det roligt: Når du spiser langsommere, spiser du mindre. Det tager ca 20 minutter før kroppen begynder at føle mæthed, så når du spiser langsommere, har kroppen mere tid til at nå at registrere at du har spist nok.
  • Husk Omega-3 fedtsyrer: Det er efterhånden kendt at Omega-3 har er vigtigt for kroppen og hjernen. Du får omega-3 fra f.eks fisk, nødder, kerner, planteolier. Der findes også et vegansk omega-3 tilskud lavet af alger.