Guide til grønne madvaner

Vil du rigtig gerne spise mere i hverdagen - men synes det er svært at lave om på vanerne og finde ny inspiration?

Eller er familien ikke helt lige så begejstret for idéen - så det er svært at komme i gang?

Sådan er der rigtig mange derude, der har det. Men heldigvis er der råd for det!

For vi har nemlig samlet ernæringseksperternes 9 bedste tips til, hvordan du gør dine madvaner grønnere i hverdagen og får hele familien med på idéen:

Tip 1 - Hvad vil du have MERE af?

I stedet for at fokusere på det, du gerne vil spise mindre af, så fokusér på det, du gerne vil spise MERE af. Uden glæde er det nemlig rigtig svært at skabe nye vaner. Så tag fx de grøntsager og frugter du bare ELSKER og start med at proppe flere af dem ind i kosten.

Tip 2 - Lidt á lidt

Tag ét skridt ad gangen, så du ændrer dine vaner lidt á lidt, i dit eget tempo. Et sted hvor det er nemt at starte er morgenmaden. Her kan du nemt tilføje bær og frugt og ønsker du at leve vegansk, kan du nemt erstatte mælk, yoghurt og ost med veganske produkter, der smager rigtig godt.

Tip 3 - Tilføj ekstra grønt

Til aftensmaden kan du begynde at spise flere grøntsager. F.eks. kan du lave store lækre salater og hen ad vejen afprøve flere og flere nye grøntsager, såsom f.eks. kikærter, som man kan lave meget lækkert med.

Tip 4 - Prøv opskrifter af

Søg inspiration i vegetariske/veganske opskrifter. Du behøver ikke nødvendigvis at lave hele retten, som det står i opskriften, men kan tage en del af den og prøve det af. Og når du efterhånden kan nogle retter godt, er det nemmere at begynde at improvisere.

Tip 5 - Taste is king!

Smagen er ALT. Hvis du skal lykkes med at ændre din kost, er det sindssygt vigtigt, at maden smager rigtig lækkert. Her er krydderierne din bedste ven. Sørg for at krydre maden godt og varieret. I de mange opskrifter kan også få inspiration til, hvilke krydderier, der går godt til de forskellige retter. Sørg for altid at have et godt ‘arsenal’ af krydderier og krydderurter i køkkenet. Det er guld værd.

Tip 6 - Prøv dine yndlingsretter

Start blidt ud og begynd med retter, du elsker - nu bare i vegetariske/veganske versioner. Hvis du elsker dem med kød, er der ret stor sandsynlighed for, at du også vil elske dem i en grøn version.

Tip 7 - Test køderstatning

Du kan erstatte kødet med grøntsager på forskellige måder, men du kan i nogle sammenhænge også finde færdiglavede køderstatningsprodukter, du kan bruge. Der findes mange efterhånden derude på hylderne. Det er f.eks. super nemt at lave en pasta bolognese, en lasagne eller en burger med plantefars i stedet for hakket oksekød. Smagen er der dog meget delte meninger om - enten elsker du det eller også hader du det :-)

Tip 8 - Spice din salat

Husk også at krydre din salat eller lav en lækker dressing. Det får det til at blive uimodståeligt lækkert. Du kan f.eks. bruge kan sojayoghurt, silken-tofu (bliver som creme fraiche, når du blender det), olie-eddike dressing, appelsin/citron osv.

Tip 9 - Udvid dit grøntsags-repertoire

Husk at udvide dit grøntsags-repertoire løbende, så du ikke ender med at bruge de samme 5 grøntsager, tilberedt på den samme måde. Så kan det hurtigt blive ret kedeligt. Vær lidt eventyrlysten, prøv nogle nye grøntsager og eksperimentér med nye måder at tilberede dem på. Broccoli smager f.eks. vidt forskelligt hvis du spiser det råt, kogt, dampet, stegt eller bagt.

…. Så kort sagt:

Start i det små, tag det i et roligt tempo og - vigtigst af alt - gør det nemt, sjovt og megalækkert! Så bliver det en sand fornøjelse at spise mere grønt! Har du brug for noget inspiration til nogle lækre opskrifter, så tjek vores opskriftsside, hvor du finder masser af nemme og hurtige retter.

God fornøjelse med dine grønne skridt!