Guide: sådan får du umami i din plantebaserede mad

Vi mennesker kan grundlæggende smage 5 forskellige smagstoner: salt, sødt, surt, bittert og umami. Når du oplever et måltid som superlækkert, så er det typisk fordi, det tilfredsstiller alle 5 “smagsløg” på en gang. 

Du skal altså tænke alle de 5 grundsmage ind i dit måltid for at få det til at bonne helt ud på lækkerhedsbarometeret!

De 4 første smage er ret nemme at forholde sig til: du tilføjer blot salte, søde, sure og bitre ingredienser i din ret. Det virker ret ligetil.

Men hvad gør du for at få umamismag i din mad, hvis maden er plantebaseret? Umami er jo noget, man forbinder med kød. 

Vi har samlet et par tricks til, hvordan du gør her!👇

Spice it up!

Først og fremmest skal du sørge for at krydre dine retter godt. For krydderier skaber nemlig oplevelsen af at få tilfredsstillet alle 5 ‘smagsløg’, herunder umami.

En dyb, intens smag er super vigtig for, at du oplever et måltid som lækkert, tilfredsstillende og mættende. Så sørg for at bruge en masse lækre, varierede og spændende krydderier i maden. 

Umami-råvarer

Herudover er der også mange plantebaserede råvarer, du kan bruge for at tilføje umami.

Du kan blandt andet bruge tang, miso, vegansk ost, soja, tofu, harissa, kartofler, gærflager og saltede citroner samt andre fermenterede grøntsager/frugter. 

Umami kommer fra protein, og derfor vil alle meget proteinholdige grøntsager også give din mad umami.

Særligt proteinholdige grøntsager er fx bønner, linser, ærter, broccoli, grønkål, tomater, soltørrede tomater, svampe og valnødder. 

Sørg derfor for at have et lille udvalg af disse produkter stående. Så du nemt kan tilføre umami til dine retter.

Umami via tilberedning

Det er faktisk også muligt at give maden ekstra umami igennem din tilberedning.

Skal du lave varme retter (og har du god tid), så lad maden stå og simre i lang tid, ved lav varme. For jo længere tid ingredienserne får, jo mere smag afgiver de.

På den måde kan umami-råvarerne rigtig ligge og afgive deres lækre umami-smag til retten.

Klar, parat, umami!

Nu er du godt klædt på til at tilføre skøn umami til din plantebaserede mad! Så er det bare om at kaste dig ud i det og prøve en masse forskelligt af - hen ad vejen vil du finde de umami-ingredienser, der passer bedst til dig.

Og har du nogle spørgsmål om umami eller om plantebaseret mad generelt, er du altid velkommen til at sende os en mail 😊 

Rigtig god fornøjelse i det grønne køkken! 💚